polecamy
Pytania do
Burmistrza
Jak wydajemy
Twoje podatki

Zbliża się czas świąt Bożego Narodzenia. Czas, który chcemy spędzić w gronie najbliższych, ciesząc się świąteczną atmosferą. Jest to również czas wzmożonych zakupów i szykowania wielu potraw. Potraw, które przygotowane w nadmiarze, mogą ulec zepsuciu.

W Polsce marnuje się rocznie niemal 5 mln ton żywności, z czego większość pochodzi
z gospodarstw domowych.

Najwięcej wyrzucamy: pieczywa (deklaracja 62,2% Polaków), owoców (57,4%), nietrwałych warzyw, typu sałata, rzodkiewka, pomidory, ogórki (56,5%), wędlin (51,6%), napojów mlecznych (47,3%).

Marnowanie żywności przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska, do degradacji i wyczerpywania się zasobów naturalnych.

Głównymi powodami marnowania żywności są nieprzemyślane i za duże zakupy, zbyt duże porcje posiłków oraz niewłaściwe zrozumienie pojęcia terminu ważności. Informacja „data przydatności do spożycia” oznacza gwarancję zachowania pełni cech danego produktu w określonym terminie. Jej przekroczenie może, ale nie musi doprowadzić do pogorszenia jakości produktu, na przykład osłabienia smaku czy wartości odżywczej. Natomiast „należy spożyć do:” oznacza, że jeżeli dany produkt ją przekroczył, trzeba go natychmiast wyrzucić, ponieważ po jej upłynięciu nie można wykluczyć tego, że dany produkt nam zaszkodzi. Czytajmy uważnie informacje na opakowaniach, dzięki temu mniej dobrych produktów trafi do kosza.

Warto więc zmieniać codzienne nawyki i kierować się następującymi zasadami:

● planuj zakupy i przygotowuj tylko tyle jedzenia, ile potrzebujesz,

● przetwarzaj - rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty,

● podziel się żywnością, którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi,

● posegreguj – jeśli odpady żywnościowe powstaną, oddzielaj bioodpady od innych śmieci i segreguj zgodnie z określonymi zasadami.

×

Wyszukaj w serwisie