polecamy
Jak wydajemy
Twoje podatki

W dniu 5 października br. w Kielczy odbyły się kolejne wydarzenia organizowane w ramach projektu DROPS.  Uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Kielczy uczestniczyli w zajęciach kulinarnych – kiszeniu kapusty. W pierwszej kolejności uczniowie zapoznali się z walorami smakowymi i zdrowotnymi tego popularnego przysmaku. Natomiast w drugiej części zajęć uczniowie przygotowali kapustę do kiszenia – szatkowali ją, wkładali do słoików, ugniatali. Burmistrz Zawadzkiego Mariusz Stachowski wraz z Sołtysem Kielczy Janem Czanguleitem z podziwem przyglądali się, z jakim zaangażowaniem podchodzili do tych zajęć uczniowie.

Swoimi talentami kulinarnymi pochwaliły się również „starszaki” z Przedszkola Publicznego w Kielczy, przygotowując owocowe talerze smaków. W tym samym czasie na terenie Leśnictwa Zarzecze w Kielczy uczniowie uczestniczyli w prelekcji na temat pszczół. Młodzież dowiedziała się, jak można chronić i pomagać pszczołom. Uczestnicy wykładu zapoznali się z informacjami na temat wartości miodu, wosku pszczelego i propolisu. Jedną z największych atrakcji dzisiejszego dnia było z pewnością dojenie krowy na terenie gospodarstwa Państwa Katarzyny i Daniela Garcorz. Po zajęciach praktycznych, dzieci mogły degustować samodzielnie przygotowany ser.

Dzięki uprzejmości i gościnności Pani Zuzanny Kazieczko uczniowie uczestniczyli również w warsztatach związanych z przygotowywaniem soków oraz przetworów, a także brali udział w zawodach sportowych na łonie natury.

Serdecznie dziękujemy gospodarzom Państwu Katarzynie i Danielowi Garcorz za życzliwość i poświęcony czas, Pani Zuzannie Kazieczko, a także dyrektorowi PSP w Kielczy Pani Gabrieli Gosztyle, jak również Nadleśnictwu Zawadzkie za pomoc w zorganizowaniu tego ciekawego i ubogacającego przedsięwzięcia.

 

 

×

Wyszukaj w serwisie